
Nasz układ odpornościowy, a grypa
Współczesna grypa istnieje od setek lat, a obecne szczepy przystosowały się do bycia wysoce zakaźnymi i opornymi na niektóre leki przeciwwirusowe. Częściej występująca w okresie jesienno-zimowym grypa sezonowa, jest zasadniczo spowodowana rozprzestrzenianiem się zarazków między ludźmi i wywoływaniem infekcji w organizmie.
Możemy złapać grypę od innej osoby poprzez oddychanie powietrzem wypełnionym zarazkami, gdy ktoś kaszle lub kicha, lub dotykanie zainfekowanego przedmiotu, takiego jak klamka, a następnie dotykanie naszych ust lub nosa.
Kiedy ciało wyczuwa zarazki, takie jak grypa, układ odpornościowy reaguje i tworzy naturalny (i zdrowy) efekt zapalny, próbując zniszczyć obcych najeźdźców. Aktywowane są makrofagi (rodzaj białych krwinek), które pochłaniają obce komórki, próbując je zniszczyć.1
Jednak niektóre uciążliwe szczepy grypy mogą przedostać się przez słabe punkty w naszym układzie odpornościowym.
Na przykład naukowcy odkryli, że nawet jedna mutacja grypy może być niewykrywalna dla 90% naszego systemu odpornościowego.2
Nieprzewidywalny charakter naszej odpowiedzi immunologicznej oznacza, że niezwykle ważna jest ochrona naszego ciała najlepiej, jak potrafimy, zanim zachorujemy, ponieważ słaby układ odpornościowy jest bardziej podatny na ryzyko wystąpienia wtórnej infekcji. Jednym z najlepszych sposobów na to jest wprowadzenie wysokiej jakości tranu do diety.
Jak wzmocnić układ odpornościowy
Wzmocnienie układu odpornościowego niestety nie następuje z dnia na dzień; wymaga całościowego podejścia do optymalizacji wszystkich obszarów naszego zdrowia. Jednak jednym z najprostszych i najtańszych sposobów zwiększenia odporności jest zwiększenie aktywności fizycznej. Podczas ćwiczeń mięśnie pompują krew wokół ciała i uruchamiają układ limfatyczny, który transportuje wokół organizmu szeroki zakres komórek odpornościowych (jak limfocyty T i B), aby zwalczyć wszelkie patogeny.3
Nie oznacza to, że musisz ćwiczyć intensywnie 7 dni w tygodniu. Wręcz przeciwnie, ponieważ badania wykazały, że średnio umiarkowane ćwiczenia przez 60 minut lub mniej więcej 3-4 razy w tygodniu powodują mniejszy stres dla układu odpornościowego niż przedłużone, ćwiczenia wytrzymałościowe o wysokiej intensywności.4
To co jesz, odgrywa również ważną rolę w optymalizacji układu odpornościowego. Spożywanie żywności bogatej w składniki odżywcze przy każdym posiłku oraz duża ilość zielonych i jaskrawych warzyw, pomaga zoptymalizować barierę ochronną organizmu i zmniejsza stan zapalny. Niedożywienie lub dieta pozbawiona jednego lub większej liczby ważnych składników odżywczych może znacząco wpłynąć na produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał. Wynika to z faktu, że każdy etap odpowiedzi immunologicznej organizmu, zwłaszcza układu trawiennego, opiera się na obecności wielu mikroelementów. Dlatego codzienne spożywanie zróżnicowanej diety jest najlepszym sposobem na zapewnienie jak największej liczby mikroelementów.
Dlaczego warto suplementować tran z dorsza i chimery?
Jednym ze sposobów walki z grypą sezonową jest wsparcie systemu odpornościowego przy pomocy tranu z chimery (Ratfish) firmy Rosita, znanego w krajach skandynawskich jako “Złoto Oceanu”. Wytwarzany z odżywczych wątróbek chimery, posiada niezwykłe właściwości przeciwzapalne i zawiera unikalny składnik tłuszczowy o nazwie Alkiloglicerole (AKG).
Wiele badań pokazuje, że AKG reguluje układ odpornościowy i że suplementacja AKG może zapobiec rozwojowi objawów grypopodobnych, nawet podczas epidemii grypy.5,6 Olej z wątroby chimery jest również doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, zawierających omega-3, omega-4, omega-6, omega-7, omega-9 i omega-11 w ich naturalnie występujących formach.
Przewlekły stres, brak dobrej jakości snu i odpoczynku może zwiększyć poziom kortyzolu, który działa hamująco na aktywność białych krwinek, i zapobiega uwalnianiu komórek odpornościowych, takich jak cytokiny, i pomocy w zwalczaniu wszelkich atakujących bakterii.7
Korzyści zdrowotne witamin A i D
Witaminy A i D to dwie niezbędne witaminy wzmacniające odporność – szczególnie w połączeniu. Witamina D pomaga nam wchłaniać wapń, magnez i fosforan – wszystkie z nich są niezbędne dla mocnych kości. Pomaga nam również regulować sen, który jest niezbędny dla naszego układu odpornościowego. Ponadto reguluje 5% naszego genomu i wykazano, że zapewnia efekt bariery ochronnej przed infekcjami dróg oddechowych.8
Jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie spożycia witaminy A i D jest przyjmowanie świeżych i surowych tranów Rosita: Extra Virgin Cod Liver (EVCLO) lub Ratfish Oil, które są jednymi z najbardziej skondensowanych odżywczo produktów spożywczych dostępnych na rynku. Witamina D w surowym oleju z wątroby rybiej występuje w postaci cholekalcyferolu (D3), czyli w tej samej formie, w jakiej syntetyzuje ją twoje ciało, gdy spędzasz czas na słońcu. EVCLO ma również wysoką zawartość witaminy A, która jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego.
W rzeczywistości badania wykazały, że gdy ludziom cierpiącym na przeziębienie podaje się tran z wątroby dorsza lub olej z chimery, doświadczają zmniejszenia o 50% objawów. Sugeruje to, że przyjmowanie surowych olejów z wątrób ryb wywołuje naturalną odpowiedź przeciwzapalną w organizmie, która pomaga wzmocnić naszą odpowiedź immunologiczną, dając nam większą szansę na walkę z infekcją.
Ręcznie wykonane oleje z wątroby dorsza i chimery były doceniane przez Norweskich Wikingów i skandynawskich rybaków od wieków, okrzyknięte bogactwem kwasów tłuszczowych. Posiadanie silnego układu odpornościowego było w tamtych czasach niezbędne na wzburzonych, lodowatych wodach, gdyż nieleczone przeziębienie mogło być śmiertelne, dlatego oleje te zostały uznane przez rybaków i Wikingów za tak cenne. Firma Rosita używa dokładnie tej samej tradycyjnej rzemieślniczej metody ekstrakcji na zimno, aby wydobyć olej, zachowując delikatne naturalne składniki odżywcze znajdujące się w wątrobie. Oznacza to, że oleje te są tak czyste i tak samo autentyczne, jak były dla nordyckich przodków setki lat temu.
Proste kroki dla zdrowia immunologicznego
Optymalizacja składników odżywczych, zarówno poprzez jedzenie, jak i suplementację, wystarczająca ilość snu i ćwiczeń oraz zmniejszenie stresu to kluczowe obszary, na których należy się skupić w podniesieniu odporności organizmu.
A jeśli naprawdę chcesz wspierać układ odpornościowy i unikać grypy, przyjmuj surowy olej z wątroby chimery lub oleje z wątroby dorsza, aby zapewnić swojemu ciału najlepszą możliwą ochronę.
Szczególnie w miesiącach zimowych kwasy tłuszczowe omega oraz witaminy D i A naturalnie obecne w tych cennych olejach utrzymają twoje ciało silne, zdrowe i dobrze chronione przed wszelkimi infekcjami.
- Odniesienia:
- 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5725990/
- 2. https://elifesciences.org/articles/49324
- 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230961/
- 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230961/
- 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953404/
- 6. https://www.researchgate.net/publication/51632909
- 7. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/
- 8. https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583