Darmowa dostawa od 190 zł. Rabat do 6%. Szczegóły tutaj.

Great Lakes Gelatin – Hydrolizat Kolagenu – Collagen Hydrolysate 454g

Dostępność: brak towaru
Cena: 154,00 zł 154.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Great Lakes Wellnes
Kod produktu: 322654002323

Opis

O produkcie

Hydrolizat kolagenowy firmy Great Lakes jest produkowany z wysokiej jakości żelatyny, pochodzącej z chrząstek i kości bydła wypasanego na trawiastych pastwiskach w Argentynie i Brazylii. W składzie ma tylko jeden składnik tj. hydrolizat kolagenu, nie zawiera żadnych dodatków, hormonów, pestycydów ani antybiotyków, wszystko to wpływa to na wysoką jakoś produktu. Hydrolizat kolagenu jest praktycznie bezbarwny, pozbawiony smaku i zapachu, łatwo rozpuszcza się w zimnych jak i ciepłych napojach. Ponadto suplement ten ma wysoką przyswajalność i korzystne połączenie aminokwasów. To wszystko sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do codziennej rutyny. Wystarczy wymieszać go z ulubionym napojem, kawą, jogurtem, czy koktajlem i na zdrowie!

Bogate źródło aminokwasów

Aminokwasy odgrywają główną rolę zarówno jako budulec białek, jak i półproduktów w metabolizmie człowieka. W ludzkich białkach znajduje się 20 aminokwasów. W przeciwieństwie do tłuszczu i skrobi, ludzkie ciało nie przechowuje nadmiaru aminokwasów do późniejszego wykorzystania — dlatego aminokwasy muszą znajdować się w jedzeniu spożywamy każdego dnia. Ludzie wytwarzają 10 z 20 aminokwasów, pozostałe 10 (niezbędnych aminokwasów) muszą dostarczać z żywnością. Brak wystarczającej ilości nawet 1 z 10 niezbędnych aminokwasów, powoduje degradację białek organizmu, w tym utratę masy mięśniowej, w celu uzyskania jednego potrzebnego aminokwasu.

Hydrolizat kolagenu Great Lakes powstaje przez rozłożenie żelatyny, przy pomocy enzymów na peptydy lub krótsze związki aminokwasowe. Proces ten zapewnia wyższą przyswajalność i lepszą dystrybucję kolagenu w organizmie. W przeciwieństwie do żelatyny hydrolizat kolagenu po wymieszaniu z zimnym napojem pozostaje płynny. Suplement ten ma szczególnie bogaty profil aminokwasowy i zawiera dużą ilość alaniny, glicyny, kwasu glutaminowego, hydroksyproliny i proliny. Hydrolizat kolagenu jest również źródłem kolagenu typu I i III (90% kolagenu w ciele człowieka to typ I i III) oraz magnezu, wapnia i fosforu. Kolageny typu I i III mają korzystne działanie na skórę, mięśnie, kości, włosy i paznokcie. Wapń wspomaga metabolizm energetyczny i układ trawienny. Wapń i fosfor korzystnie oddziałują na zęby, a wapń i magnez są niezbędne dla mięśni, układu nerwowego i procesu podziału komórek. Proszek kolagenowy można łatwo dozować do napojów podawanych na zimno lub ciepło takich jak kawa, herbata, sok pomarańczowy czy woda. Ponadto może być dodawany do ciepłych i zimnych posiłków jak choćby do płatków owsianych, koktajlu, jogurtu, a nawet stosowany do zup i pieczenia.

Rola kolagenu w naszym organizmie

Białka w ludzkim ciele zawierają od 25% do 35 % z kolagenu, czyniąc z niego najpowszechniejsze białko w naszym organizmie. Po przekroczeniu 25 roku życia nasze ciało zaczyna tracić naturalną zdolność do wytwarzania kolagenu. Dlatego kolagen podobnie jak inne budulce w naszym ciele wymaga systematycznego uzupełniania. Niezwykle ważne jest więc zapewnienie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białek wysokiej jakości lub przyjmowanie suplementu białka, takiego jak żelatyna lub hydrolizat kolagenu. Kolagen zapewnia siłę, jędrność i elastyczność tkanki łącznej w naszej skórze, kościach, mięśniach, ścięgnach, chrząstkach, paznokciach i zębach oraz pełni ważną rolę w zdolnościach samoleczenia organizmu. Aminokwasy zawarte w kolagenie są budulcem wielu struktur naszego ciała, a także niezbędne do sprawnego przebiegu prawie wszystkich procesów zachodzących w naszym organizmie. Kolagen utrzymuje razem wszystkie luźne struktury i tkanki w tak zwanej sieci kolagenowej. Ta sieć działa jak system komunikacyjny, który energetycznie i chemicznie kieruje wiadomościami w całym ciele. Bez tej sieci nie bylibyśmy w stanie stać, ani poruszać się.  Kolagen jest zatem naprawdę istotną częścią naszego organizmu!

Żelatyna kontra hydrolizat kolagenu

Po podgrzaniu kolagenu z kości zwierzęcych i tkanki łącznej staje się żelatyną, czyli łatwo przyswajalną dla organizmu formą kolagenu.  Hydrolizat kolagenu jest przetwarzaną formą żelatyny, w której białka są rozkładane przy pomocy enzymów na mniejsze kawałki zwane peptydami. Zaletą hydrolizatu jest lepsza wchłanialność, nawet dla osób, mających trudności z trawieniem całych białek. Kolejną ważną różnicą między nimi jest to, że żelatynę należy rozpuścić w letniej lub ciepłej wodzie i tworzy się galaretka, natomiast hydrolizat kolagenu po zmieszaniu z płynem pozostaje płynny.  A zatem hydrolizat kolagenu można bez problemu rozpuszczać również w zimnych napojach.  Żelatyna zazwyczaj stosowana jest w typowych potrawach i ma korzystne działanie dla jelit.  Hydrolizat kolagenu można również zmieszać z zimnym lub ciepłym płynem i jest on bardziej korzystny dla skóry, włosów, paznokci i stawów.  Chociaż oba warianty mają nieco inne zastosowania, to są jednakowo zdrowe i mają szerokie zastosowanie. Zarówno żelatyna jak i hydrolizat kolagenu są neutralne w smaku, mają również taki sam skład profilu aminokwasowego.

Zalety hydrolizatu kolagenu Great Lakes:

  • Zawiera tylko jeden składnik: hydrolizat kolagenu
  • Wytwarzany z bydła karmionego trawą i wypasanego na pastwiskach
  • Wapń i fosfor znajdujące się w kolagenie korzystne wpływają na zęby i układ kostno- szkieletowy
  • Wapń i magnez znajdujące się w kolagenie korzystnie wpływają na mięśnie,  układ nerwowy I proces podziału komórek
  • Wapń w kolagenie wspomaga metabolizm energetyczny i układ trawienny
  • Kompletne źródło białka, bogate w glicynę, prolinę i hydroksyprolinę
  • Nie zawiera pestycydów, antybiotyków ani hormonów
  • Można dodawać do wielu potraw, gdyż nie ma smaku, zapach i ani barwy
  • Łagodny dla żołądka i lekko strawny
  • Bez glutenu, glifosatu i GMO 
  • Nie zawiera alergenów takich jak : orzechy ziemne, sezam, nasiona, ryby, skorupiaki, nabiał, jaja, soi, pszenicy, glutenu, kukurydzy, gorczycy, selera, łubinu i drożdży

Kolagen w diecie naszych przodków

Ludzkość od zarania dziejów wiedziała, że kości i chrząstki są bardzo odżywcze. Ich użycie datuje się co najmniej na epokę kamienia łupanego, jak wykazały znaleziska archeologiczne na całym świecie. Chociaż wiedza na temat żywienia gwałtownie wzrosła w ostatnich dziesięcioleciach, czasami wydaje się, że prawie niczego się nie nauczyliśmy w porównaniu z czasem naszych przodków. Czasami wydaje się, że dawne kultury miały znacznie większą wiedzę na temat żywienia, niż współcześni ludzi. W końcu dieta większości naszych przodków była na ogół bardziej pożywna niż współczesna dieta. Jemy obecnie więcej przetworzonej żywności niż kiedykolwiek i nie znamy w znacznej mierze jego źródła, spożywanie wszystkich części zwierzęcia również zanikło we współczesnej kulturze. A szkoda, ponieważ jedzenie zwierząt od głowy po ogon, było ważnym powodem, dla którego nasi przodkowie byli tak silni i zdrowi. Skóra ścięgna, chrząstki i inne bogate w kolagen części zwierząt zawierają dużą ilością składników odżywczych. Ponadto wysoka zawartość kolagenu w takiej diecie zapewniała właściwe wchłanianie aminokwasów, które są niezbędne dla budowy i utrzymania wszystkich struktur ludzkiego ciała. Ponieważ nasi przodkowie zjadali wszystkie części zwierząt, od głowy po ogon, ich sieć kolagenowa była znacznie lepiej utrzymania niż współczesnych ludzi.

Dawkowanie

Rekomendowany sposób spożycia: hydrolizowany kolagen łatwo rozpuszcza się w napojach takich jak kawa, herbata, sok czy smoothie.

Rekomendowana dawka: 2 miarki (12 g) dwa razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki: 100% sproszkowanego hydrolizowanego kolagenu wołowego.

Zawartość aminokwasów w jednej porcji (12 g hydrolizatu kolagenu): Zawartość aminokwasów w jednej porcji (12 g hydrolizatu kolagenu): 1032 mg alaniny; 876 mg argininy; 696 mg kwasu asparaginowego; 0 mg cysteiny; 1224 mg kwasu glutaminowego; 2652 mg glicyny; 120 mg histydyny; 192 mg hydroksylizyny; 1428 mg hydroksyproliny; 168 mg izoleucyny; 324 mg leucyny; 432 mg lizyny; 108 mg metioniny; 252 mg fenyloalaniny; 1512 mg proliny; 384 mg seryny; 216 mg treoniny; 0 mg tryptofanu; 96 mg tyrozyny; 288 mg waliny

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. Nie chłodzić. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie stosować jeśli górna uszczelka jest rozdarta lub uszkodzona.

Pakowane w Niemczech z importowanych składników. 

Bez dodatków i środków konserwujących.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl